Jenni Nyström Fastighetsförmedling Råå

Är du rustad för inflationen?

Är du rustad för inflationen?
Information från vår samarbetspartner Handelsbanken 

Priserna på el, drivmedel, mat med mera har ökat kraftigt. Samtidigt stiger räntorna på bolån.
Vad kan du göra för att ha kontroll? Här är några tips på hur du kan skydda din privatekonomi.

Amortera lagom
Att amortera även om man inte måste kan vara bra. Det ger lägre boendekostnad och en lägre skuldsättning, vilket kan ge lite extra trygghet nu när bostadspriserna börjat falla. Det blir också lättare att flytta till en dyrare bostad eller att låna till en renovering i framtiden.

Men efter skatteavdrag och inflation är räntan negativ, det vill säga du "får betalt" för att låna. Så att amortera på bolånet är ingen bra långsiktig investering. På lång sikt ger förmodligen placeringar i aktier högre avkastning. 

Undvik onödigt räntesparande
Senaste åren har räntesparande på bankkonto och i räntefonder gett låg avkastning. Nu är räntorna högre, men avkastningen är faktiskt lägre, om man tänker på vad som blir kvar efter inflation. Den som äger obligationsfonder (även kallade "långa" räntefonder) riskerar dessutom att fonden tappar i värde när räntorna stiger.

Men sparar du till en buffert eller inte vill ta så mycket risk − då är det ändå lämpligt med räntesparande. Handelsbanken har flera alternativ som ger högre ränta än vanliga sparkonton, titta gärna på dem. Sparar du på längre sikt och vill ta mer risk, då passar aktier och aktiefonder ofta bättre. 

Spara mer
Det är lätt att tänka att man ska spara mindre när inflationen är hög och gröper ur sparandet. Och det är sant att sparandet blir mindre förmånligt, men det blir ännu viktigare. För att få ihop till en högre pension eller en ny bil måste du spara mer, inte mindre när inflationen är hög.

Dessutom är det viktigare än någonsin att ha en rejäl buffert när energipriserna och räntorna stiger. 

Aktuellt

2023-01-03

2022 blev ännu ett annorlunda år, ett år där vi har

2022-10-25

Med start 1 januari 2023 träder en lagändring i kraft som innebär tydligare