Att köpa din drömbostad i Helsingborgs kommun
Att köpa en bostad är en stor affär. Oavsett om man köper sin första bostad eller är en van bostadsköpare så är det alltid en del att tänka på. Därför finns vi på Jenni Nyström Fastighetsförmedling med dig som köpare hela vägen.
Finansiering
Vårt första tips är att du kontaktar din bank för en genomgång av din ekonomi och för att skaffa ett lånelöfte. Du kan alltid kontakta fler banker för lånelöfte och välja den bank som har bäst villkor utifrån din situation. Ett lånelöfte ger dig OK till lån hos banken och du får en överblick över vilken budget du har för att köpa en ny bostad. Lånelöftet anger om du behöver förbehåll för att sälja din nuvarande bostad innan du kan köpa nästa. Vi har bra samarbete med Handelsbanken och rekommenderar gärna en kontakt till dig.
När du köper en fastighet
Har du som köpare undersökningsplikt, dvs du har skyldighet att undersöka bostaden för att få en uppfattning om bostadens skick. Det går inte att i efterhand klaga på fel som borde ha upptäckts i samband med undersökningen. Om du inte själv känner dig tillräckligt kunnig, är rådet att anlita en besiktningsman. Det finns flera besiktningsföretag på marknaden och om ni önskar hjälper vi er att välja ett pålitligt företag med lång erfarenhet.
Vid fastighetsköp finns det några tillkommande kostnader som är bra att känna till. Känner du dig osäker på vad de innebär så förklarar mäklaren gärna mer.
- Lagfartskostnad - 1,5 % på köpesumman
- Kostnad för pantbrev - 2 % på beloppet för nya pantbrev (redan uttagna pantbrev följer fastigheten vid en försäljning)
När du köper en bostadsrätt
Bör du som köpare titta på föreningens årsredovisning och underhållsplan så att du inte möts av överraskningar i efterhand. Som köpare har du en långtgående undersökningsplikt. Det går inte att i efterhand klaga på fel som borde ha upptäckts i samband med undersökningen.
Vid bostadsrättsköp finns det några tillkommande kostnader som är bra att känna till. Känner du dig osäker på vad de innebär så förklarar mäklaren gärna mer.
- Medlemsavgift till föreningen
- Pantsättningsavgift
- Överlåtelseavgift
Budgivning
Ibland är det flera spekulanter som vill köpa samma bostad och det kan bli budgivning. Det finns inga lagar som reglerar hur en budgivning ska gå till. Dock är mäklaren skyldig enligt lag att framföra alla bud som inkommer till säljaren och upprätta en förteckning över buden. Det är alltid säljaren som bestämmer om, hur och till vem de vill sälja.
Kontrakt
När säljaren bestämt till vem, vilka villkor och till vilket pris den vill sälja skriver man kontrakt. Först när både säljare och köpare har undertecknat ett köpekontrakt för fastigheten/bostadsrätten blir köpet bindande. Innan dess kan ena parten ändra sig utan att motparten kan ställa några krav. I kontraktet reglerar man tex förbehåll för besiktning, egen försäljning och inte förrens alla villkor är uppfyllda så är köpet helt klart.
Tillträde
När alla villkor är uppfyllda planerar mäklaren tillsammans med banken för tillträdet. Det är köparens bank som håller i tillträdet. På tillträdesdagen samlas alla parter, undertecknar handlingar och slutbetalning erläggs.