Charmigt engelskt radhus!

Planteringsvägen 142 | Helsingborg Helsingborg

Nu har vi möjlighet att presentera ett charmigt engelskt radhus med karaktär från 20-talet. Ett bekvämt boende som passar den mindre familjen. Huset har en smart och praktisk planlösning där varenda kvadratmeter tagits till vara. Uteplats och trädgård på baksidan av huset med lugnt och insynsskyddat läge. Här kan du njuta av solen från förmiddag till kväll. Det finns dessutom ett förråd med plats för cyklar och trädgårdsredskap.
Här bor ni i ett trevligt område med skogen och Tallskogsleden som närmsta granne. Nära Råå, strand och city.

Varmt välkomna med er intresseanmälan!

Byggnadstyp
1 1/2-plans radhus med källare
Antal rum
4
Varav sovrum
2
Boarea
75 Kvm
Biarea
45 Kvm
Tomtarea
242 Kvm
Byggnadsår
1926

Beskrivning
Planlösning

 

ENTRÉPLAN

ENTRÉ
Välkomna in i hallen som har plats för avhängning av ytterkläder och skor direkt till vänster om entrén. En vit trappa leder upp mot övre plan. Målat trägolv och ljusa väggar som är genomgående för entréplan.

GÄST WC
Under trappan finns en gäst-wc med toalett, vask och praktiska förvaringsytor. Delvis kaklade och vitputsade väggar samt den ena väggsidan och innertaket är klätt med träpanel. 

KÖK
Rakt fram från hallen når vi köket som renoverades 2008. Genomgående omsorgsfullt utvalda materialval med bland annat lådfronter i svart högglans, betongbänkskiva med infälld vask och vitt kakel ovanför arbetsytorna. Den maskinella utrustningen består av en diskmaskin (-17), gasspis med ugn, kombinerad kyl/frys och fläkt från det högkvalitativa märket SMEG. I mitten av rummet finns en köksö med två sittplatser som ger mer förvaringsutrymme och arbetsyta.  

MATRUM
Går vi vidare till höger kommer vi till matrummet som ligger i öppen planlösning med vardagsrummet. Här finns plats för ett matbord med 6 - 8 stolar. Via en diskret golvlucka nås trappan ned till källarplanet. Luckan öppnas och stängs enkelt. 

VARDAGSRUM
Ljust och fint vardagsrum med plats för en soffa och övrigt möblemang. En värmande braskamin pryder vardagsrummet och höjer mysfaktorn. Här kan hela familjen samlas för att umgås.

ÖVRE PLAN

Upp för trappan når vi övre plan som är mysigt med öppet upp i nock, synliga takbjälkar, snedtak, fönsterkupor och vackra vitmålade trägolv.

BADRUM
Direkt till höger från trappan ligger badrummet som renoverades 2008 med svart fiskbensmönstrad skiffer på golvet med golvvärme under samt vitt och svart kakel på väggarna. Här finns ett badkar, vägghängd toalettstol, handfat samt hyllplan till förvaring. 

SOVRUM
Det mindre sovrummet har ett takfönster som ger rikt ljusinsläpp. Via en stege når du ett platsbyggt loft som kan nyttjas som extra sovplats eller extra förvaringsutrymme. 

SOVRUM
Det större sovrummet har en rustik tegelvägg och en putsad murstock som delvis skiljer av mot det andra sovrummet. I sovrummet ryms en dubbelsäng och övrigt möblemang och i direkt anslutning till rummet finns en praktisk klädkammare. Här finns en braskamin som är registrerad som obrukat objekt (Nyttjandeförbud). Spjället behöver repareras/bytas ut. 

KÄLLARPLAN

Via en golvlucka i matrummet når vi källarplan.

FÖRRÅD/PANNRUM
Här möts vi först av ett mindre rum med gråmålat betonggolv och vitputsade väggar. Gaspannan och elcentralen sitter här och det finns plats till förvaring.

RUM
Går vi vidare till vänster når vi ett rymligt rum som idag är inrett som hemmakontor.  Även här är det gråmålat betonggolv och vitputsade väggar. Det finns golvvärme samt ett fönster mot entrésidan som släpper in dagsljus.  

TVÄTTSTUGA
I källaren finns även en tvättstuga som har klinkergolv och kaklade väggar. Tvättstugan är utrustad med en tvättmaskin, torktumlare, tvättho och en mindre frys. Härifrån når vi källartrappan som leder till trädgården på baksidan av huset.

Renovering

Information om genomförda renoveringar och förbättringar av bostaden av nuvarande fastighetsägare:

2021 Fönsterbyte i kök, matrum, vardagsrum och badrum samt ny köksdörr ut mot trädgården.

2021 Nybyggt förråd och staket vid uteplatsen.

2020 Monterat glidskydd krok till markstegen och målat takkuporna.


Renoveringar och förbättringar utförda av tidigare ägare:

2014 Renovering av källaren och golvvärme i det stora rummet i källaren. 

2008 Badrummet renoverat av fackmän

2008 Köket renoverat

2004 Taket öppnats upp, tilläggsisolering av taket och takpapp omlagd. 

Område

Lite kuriosa om radhusbebyggelsen: "Kopparverkets radhus"

Historien bakom arbetarbostäderna (1925-1927) engelska radhusen på Högasten blev till genom att en direktör för bolaget Reymersholm vid namn N. P. Mathiasson följde radhusutvecklingen i Europa och bestämde sig för att resa till Holland för att studera ett nytt trädgårdsstadsområde i Vreewyk. Han tog med sig stadsarkitekten Mauritz S:son Claes som efter denna resa även är känd för att ha ritat ett engelskt radhus område på Tågaborg och stadsingenjör Sigfrid Ewald var väldigt inspirerad av dessa trädgårdsstäder. Filosofin de utgick från var att bevara skogsmiljön och skapa stora innergårdar som släpper in mycket ljus.

Övrigt

Fastigheten ligger inom området för bevarandeprogrammet för Planteringen - Radhuskvarteren och Ljungheden. Radhusen är klassificerade som "Särskilt värdefull bebyggelse" enligt Plan- och bygglagen och representerar viktiga kulturhistoriska värden liksom arkitektur- och socialhistoriska värden. 

Byggnadsbeskrivning

SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220) (220)
Byggnad, totalt värde: 1 185 000 kr
Mark, totalt värde: 991 000 kr.
Summavärde: 2 176 000 kr

Taxeringsår: 2021
Byggår: 1926
Värdeår: 1929

Högasten

Högasten är en stadsdel i södra Helsingborg mellan Miatorp och Råå.

Längst i norr ligger ett engelskinspirerat radhusområde från 1920-talet. Radhuslängorna är uppförda i brunt tegel med sadeltak klätt i rött taktegel.

Intill radhusen ligger ett koloniträdgårdsområde samt ett omfattande grönområde, som ingår i Tallskogsleden en ca 5 km promenadstråk.

Namnet Högasten kommer från de så kallade "Höga stenarna", som enligt gammal sägen skulle vara hjältefiguren Holger Danskes sista viloplats. Stenarna är numera försvunna och har troligen tagits i anspråk för byggandet av befästningsverket Råå vallar.

På Högasten bor ni med närhet till stadsbuss, regionsbuss samt Ramlösa Tågstation. I närheten finns flera livsmedlesbutiker och i områdets östra del ligger Helsingborgs enda friidrottsarena, Heden. Här finns två skolor på området, Arbetscentrum Norrehed och Högastensskolan med årskurserna 1–9.

 

56.013719321542, 12.725313640216

Charmigt engelskt radhus!

Planteringsvägen 142 | Helsingborg Helsingborg