Charmigt tegelhus anno 1915

Ostindiegatan 17 | Råå Helsingborg

Genuint Råå-hus med närhet till hamn och hav! Efter varsam renovering 08/09' med noggranna materialval inrymmer huset idag ett modernt boende fördelat på tre plan.
Här erbjuds bl.a. öppna sällskapsytor med kamin, 3-4 sovrum, 2 badrum och en gästtoalett.
Den välskötta trädgården erbjuder utrymme för lek, soliga uteplatser, garage alt. gästhus samt stenlagd uppfart.
Varmt välkomna till denna sällsynta pärla!

Byggnadstyp
1,5-planshus med källare
Antal rum
5
Varav sovrum
2
Boarea
100 Kvm
Biarea
60 Kvm
Tomtarea
396 Kvm
Byggnadsår
1915

Beskrivning
Planlösning

Välkomna till Ostindiegatan på den berömda "Djävulsön" som bär på mycket historia. Här möts det genuina och moderna i en fin kontrast. Välkomna in!

HALL
Vi stiger upp för trappan på och välkomnas in i den ljusa hallen som har ett snyggt ljust klinkergolv och möjlighet till avhängning av ytterkläder och skor. 

GÄSTTOALETT
Praktiskt beläget nära entrén når vi gästtoaletten som har ett svart klinkergolv och tapetserade väggar i mönstrat svart och grått. 

VARDASGRUM OCH MATSAL
Vi tar sedan vänster från entrén och når vardagsrummet och matsalen i fil. Det finns möjlighet att öppna upp denna yta om man så önskar och på så sätt få ett stort allrum. Här ligger idag en vacker stavparkett i ek och väggarna är slätputsade och målade. Fyra vackra flaggfönster ger rummen ett underbart ljus och samtliga har bänkskivor i ljus sten. I det inre rummet som idag är matsal finns den fina platsbyggda kaminen putsad i vitt. Ett härligt inslag som ger både mysfaktor och värme kalla vinterkvällar. 

KÖK
En luftig och öppen planlösning gör att vi når köket från både matsal och vardagsrum. Det generösa rummet har ett vackert skeppsgolv i ek och målade väggar. Det gedigna köket från SweNova har massiv inredning i valnöt och en stilren bänkskiva i svart granit. Ovan de generösa arbetsytorna sitter ett mörkt kakel och ovan den rostfria diskhon finns ett stort flaggfönster med utsikt över uteplats och trädgård. Köket har gott om förvaringsutrymme genom många bänkskåpen och är utrustat med hel kyl och frys i svart, induktionshäll, inbyggd micro samt varmluftsugn (samtliga vitvaror från Husqvarna -08). Köket har också en rostfri fläkt (Siemens -08) och en upphöjd interagerad diskmaskin (Cylinda -08). 
Den platsbyggda köksön ger extra arbetsyta och plats för festbuffén och i taket finns flera infällda spotlights för bra arbetsbelysning.

ALTAN
Från köket finns en utgång till den upphöjda altanen på trädgårdssidan. 
Här njuter ni av morgonkaffet i solen och avnjuter grillmiddagen med utsikt över vattentornet i syd/öst. 

ÖVRE PLAN
Vi tar den öppna trappan med trärena trappsteg upp till övre plan och möts av ett ljust allrum med både gavelfönster samt en fönsterkupa. Rummet har parkettgolv och målade väggar. Övre plan har delvis snedtak. Här får vi en trevlig utsikt och vi kan skymta havet mellan husen i två väderstreck. 

BADRUM
Direkt till vänster om trappan ligger badrummet med kakel och klinker i stilrent svart och vitt. Badrummet erbjuder ett brett handfat med kommod med lådor under och ett stort spegelskåp över, toalett, handduskstork samt badkar med massagefunktion och härlig golvvärme. Fönstret med frostat glas ger rummet fint ljus och möjlighet till vädring. 

SOVRUM
Så kommer vi vidare till övre plans första sovrum som är målat i en behaglig dov färg och laminat på golvet. Rummet har även ett öppningsbart takfönster samt två garderober. Rummet möbleras med lätthet med en större säng samt skrivbord. 

SOVRUM
Övre plans andra sovrum är ett härligt rum målat i en grön rofylld nyans och med ekparkett på golvet. Bakom en praktisk skjutdörr finns en walk-in-closet som ger mycket förvaring. Från detta fönster kan vi se hela vägen till Danmark.  

KÄLLARPLAN/SUTTERÄNG
Så går vi vidare ner för de två trapporna och kommer till sutterängvåningen. Detta plan nås med lätthet från baksidan av huset. Närhet till uppfarten och garaget gör denna entré lättillgänglig. Hallen är utrustad med ljust klinkergolv och putsade vitmålade väggar. Det rymliga rummet har även en stor skjutdörrsgarderob med spegelpartier. 

BADRUM
Badrummet i källarplan har mörkt klinkergolv och vita kakelplattor på väggarna. Badrummet erbjuder ett brett handfat med kommod med lådor under och en stor spegel med belysning över, toalett samt dusch. 

SOVRUM
Innanför hallen finns ett stort rum som idag används som sovrum möblerat med en dubbelsäng, detta rum har ljust trägolv och vita väggar. En vägg har en fondtapet av en läcker skyline. Två stora fönster ger rummet härligt ljus. En stor fristående garderob ger bra förvaringsmöjligheter.

RUM
Vi går via hallen och kommer till ytterligare ett stort rum, perfekt som tv-rum eller hobbyrum. Här är samma fina klinkergolv och väggar som i hallen. Två fönster mot gatan ger rummet ljus.

TVÄTTSTUGA OCH FÖRRÅD
Så kommer vi sist till tvättstugan och förrådet som har ett grått klinkergolv och vitmålade väggar. Tvättstugan är inredd med grovvask samt upphöjd tvättmaskin och torktumlare (båda från Miele -08). Här finns även värmepannan och varmvattenberedaren (båda -04). Luft/vatten-värmepumpen är nyinstallerad i oktober 2022. 

Trädgård

Vi kommer söder ifrån Råå hamn och i korsningen Ostindiegatan/Östersjögatan möts vi av Ostindiegatan nr 17.
Ett vackert stenhus byggt 1915 med stora vitmålade flaggfönster och svart plåttak med takkupa. Den sandfärgade sockeln som bär upp huset och matchar fint med den Danska sjöstenen som omfamnar huset längst Ostindiegatan.
Huvudentrén ligger på södra gaveln på huset längst Östersjögatan och nås via en stensatt gång och vidare upp för den fina trappan med smidesräcke i svart. Stensättningen som gjordes 2008 följer huset mot trädgårdssidan där det erbjuds en rymlig uppfart med garage intill. Garaget är isolerat och uppvärmt med både kall och varmvatten indraget och kan med lätthet omvandlas till ett gästhus till vänner/familj eller uthyrning. 

Trädgårdssidan erbjuder en upphöjd altan i trä med utgång från köket samt trappa upp från trädgården. Altanen fungerar även som ett tak över källaringången. Intill altanen finns ett isolerat förråd. I trädgården finns även en gräsmatta med ett större trädäck intill. Tomten är inramad av grönska och skapar en egen liten oas. 

Varmt välkomna till detta trevligt renoverade hus med mycket känsla. Samma ägare i generationer vittnar om att det är ett hus att trivas i!

Renovering

2022 Nytt värmesystem från Gas till Luft/vatten. 
2021 Ommålning av vardagsrum och matsal
2019 Luftvärmepump/AC i sovrum
2016/2017 Luftvärmepump kök

2008-2009 Totalrenovering av huset med bland annat:

Nytt plåttak samt ny kupa och takfönster
Samtliga fönster utbytta
Dränering mot söder och väster
All el samt elskåp utbytt
All VVS utbytt i huset och ut till gatan med backventil
Grundmur putsad ut- och invändigt
Alla ytskikt renoveras (väggar, golv, tak)
Nya inomhustrappor
Nytt kök samt nya köksmaskiner
Två nya badrum, ett med dusch och ett med badkar samt en gästtoalett
Platsbyggd kamin
Nyanlagd trädgård med planteringar samt plattsättning och trädäck
Garage byggs med gjuten platta och isolerat tak, avloppet går idag till en stenkista och här är vatten indraget. 
2004 Naturgaspanna installerad

I detaljplanen är fastigheten klassad som q. Q innebär att det är ett område med enhetlig karaktär. Där bebyggelsemiljö och gaturum är särskilt värdefull från kulturhistorisk synpunkt. Förändringar får ej förvanska området karaktär.

55.993103331146, 12.747419555853

Charmigt tegelhus anno 1915

Ostindiegatan 17 | Råå Helsingborg