Charmig fritidsbostad eller enklare åretrunt-bostad nära havet på Råå!

Lidängsgatan 44 | Råå Helsingborg

ARRENDETOMT!!
Vackert och lugnt beläget i den södra delen av Råå, på en lummig arrendetomt, finns en större vinterbonad huvudbyggnad i ett plan med bland annat braskamin och stor altan i härligt solläge. Gäststugan intill har både eget badrum och kök, med något enklare standard. På tomten finns ytterligare två mindre stugor. Här finns gott om sovplatser och möjlighet att odla för den med gröna fingrar. Välkommen till ett charmigt, enkelt boende nära sandstrand och Råå hamn för dig som vill tillbringa din fritid här eller bo permanent!

Byggnadstyp
Enplanshus
Antal rum
3
Varav sovrum
1
Boarea
93 Kvm
Biarea
60 Kvm
Tomtarea
1460 Kvm
Byggnadsår
1926, 1949

Beskrivning
Huvudbostad

HALL
Hall med bra avhängningsmöjligheter för ytterplagg samt ytterligare förvaring genom garderober. Hallen sammanbinder vardagsrum och kök/allrum.

KÖK/ALLRUM
Från hallen kommer vi till ett luftigt kök med bra arbets- och förvaringsmöjligheter samt härlig takhöjd om ca 3,8 m till nock. Maskinell utrustning från Husqvarna 2013/2014 bestående av kyl/frys, varmluftsugn med häll, fläkt och diskmaskin. Här finns gott om plats för ca 8-10 personer för middagar och umgänge.

Köket sammanbinder arbetsrum, sovrum, badrum/wc och vardagsrum samt loft.

LOFT
I anslutning till köket finns ett rymligt loft med sovplats för två. Loftet har ett fönster mot trädgården.

BADRUM
Helkaklat badrum med golvvärme, handdukstork, tvättmaskin, kabindusch, wc samt tvättställ.

SOVRUM
Sovrummet har plats för en dubbelsäng och förvaringsmöjlighet finns genom en inbyggd garderob. Ett stort fönster ger fint ljus.

ARBETSRUM
Intill köket finns ett litet rum som lämpar sig väl som kontor.

VARDAGSRUM
Vi går vidare och kommer till det ljusa vardasgrummet med utsikt över trädgården. Här finns plats till både soffgrupp samt övrigt önskat möblemang. Här finns även en kamin installerad (2013) samt utgång till en stor trädaäckad altan i soligt läge och vacker vy över tomten.

Gäststuga

I den mindre gäststugan är det inte vinterbonat.

FARSTU
Här möts vi först av en farstu med plats för att ta av sig skorna och med möjlighet att möblera med exempelvis ett bord och stolar eller en soffa.

KÖK/VARDAGSRUM
När vi stiger in i stugan möts vi av en mindre hall och kök och vardagsrum i en öppen planlösning. Idag har man förutom soffhörna och matsalsbord även möblerat denna delen med er dubbelsäng. Köket är från 2018 då man även satte ny panel på innerväggarna i stugan. 

SOVRUM
Intill köket finns ett sovrum där det idag är möblerat med en våningssäng. Ett fönster finns här.

BADRUM
Badrummet har toalett, duschkabin och kommod med en låda. Det finns två mindre fönster .

UTERUM
I uterummet kan du möblera med exempelvis ett matbord och stolar. Via en dörr når man ett stort trädäck som har staket runtom och ny trall från år 2020.

Trädgård

Vacker och ljus trädgård med lantlig atmosfär i lugnt och tyst område inbäddad av grönska. Här finns flera uteplatser, gräsmatta, planteringar och fruktträd såsom äppelträd och plommonträd samt gott om plats att odla om så önskas.

Trädgården rymmer även ett förråd/sovstuga med plats för fler sängplatser samt en snickarbod/verkstad.

Renovering

Renovering av nuvarande ägare:

2021 Ny trall huvudstugan
2020 Ny trall gäststugan
2018 Ny trappa till loftet i huvudstugan
2018 Gäststuga: nytt kök + nya vitvaror. Målning och ny panel på innerväggarna. Ny elcentral + nydragen el i hela gäststugan samt installation av en luft/luftvärmepump.

Renovering av tidigare ägare:

Renovering badrum: 2013
Nyinstallation av kamin med rökkanal: 2013
Kommunalt vatten och avlopp indraget: 2013
Isolering av väggar, golv och tak: 2013/14
Installation av luftluft värmepump: 2013/14
Ny el: 2013/14
Ny ytterdörr: 2013/14
Altan och altandörrar: 2013/14
Vitvaror kök: 2013/14

Arrende

Huset står på ofri grund vilket innebär att huset och marken har olika ägare. Ägaren av huset arrenderar tomtmarken av Helsingborgs kommun. Ny ägare måste därför teckna nytt avtal med kommunen vid köp. Arrendekontraktet löper 5 år i taget. Överlåtelse av arrenderätten får endast ske efter jordägarens (Helsingborgs kommun) skriftliga samtycke. 

Det är viktigt att känna till att ett hus på ofri grund inte räknas som en fastighet utan som lös egendom. Det går därför inte att få lagfart och därmed påverkas möjligheten att få låna pengar.

Arrendestället får användas som året-runt-bostad dvs. tillåtet att bo i huset permanent. Kommunen kan även tillåta uthyrning i andra hand av arrendatorn. 

Arrendeavgiften för år 2022 är 27 756 kr. Arrendeavgiften justeras årligen med hänsyn till förändringen i konsumentprisindex. Nuvarande arrendator betalar avgiften månadsvis i förskott. Alternativt kan avgiften betalas i sin helhet årsvis i förskott om man önskar.  

Du som äger ett småhus på ofri grund betalar kommunal fastighetsavgift. Du ska betala 0,75 procent av byggnadens taxeringsvärde upp till ett halvt takbelopp. För inkomståret 2022 är det halva takbeloppet 4 437 kronor. 

För ytterligare information kontakta mäklaren.

Råå

Bo vid havet på Råå

Här promenerar du längs de charmiga kullerstensgatorna och låter tankarna föra dig till förra sekelskiftet då Råå var Sveriges största fiskeläge.

Råå har lyckats behålla sin pittoreska karaktär och har idag ca 3500 invånare. Det är en levande by med företag, butiker, restauranger och föreningar.

Den långa sandstranden, campingen och kallbadet lockar både Rååbor och turister året om.

Råå ligger strax söder om Helsingborg och utgör en rofylld liten pärla intill mynningen av Råån, precis vid Öresund. Hamnen är fortfarande en central plats och är mycket aktiv under sommarmånaderna när småbåtarna samsas med turbåtarna till ön Ven. Bebyggelsen kring hamnen består främst av gamla kaptenshus och fiskarstugor som är väl bevarade.

På bostadsmarknaden har Råå fått tillskott av moderna bostadsrätter på senare år vilket gett möjlighet för fler att bekvämt bo kvar på Råå även på äldre dagar.

Det lugna läget och ett bra utbud av skolor och förskolor i närområdet har gjort Råå attraktivt för barnfamiljer.

Jenni Nyström Fastighetsförmedlingen är områdets ledande mäklarfirma och varje dag hjälper vi nya som gamla Rååbor med sina bodrömmar. Vi värnar om ett levande Råå och stödjer därför många av de lokala aktörerna och är t ex huvudsponsorer för Råå IF. 

55.991614356196, 12.752012032603

Charmig fritidsbostad eller enklare åretrunt-bostad nära havet på Råå!

Lidängsgatan 44 | Råå Helsingborg