Vindsvåning med synliga takbjälkar

Lundagatan 11 | Helsingborg Helsingborg

Charmig vindsvåning om 2 rum och kök med högt i tak och synliga takbjälkar. Här bor ni i en trevlig förening med genomgående ljusa ytskikt, egen tvättmaskin och utsikt över takåsarna. Den blomstrande trädgården erbjuder uteplatser och bra plats för cyklar. Närheten till city ger bekvämt avstånd till det mesta. Välkommen med ditt intresse!

Byggnadstyp
Flerfamiljshus
Antal rum
2
Varav sovrum
1
Boarea
68 Kvm

Beskrivning
Planlösning

Lundagatan 11 ligger på en hörntomt och trädgården omges av ett staket. Vi går uppför den stenlagda gången som leder fram till den lilla trappan till entrén. Intill entrén finns en mysig gemensam uteplats och i trädgården finns det gräsmatta med plats för tex kubbspel eller morgonyoga. 

HALL
Välkomna in i hallen med ljusa väggar och ljust vitbetsat furugolv som är genomgående för hela lägenheten. På vänster sida finns 5 garderober för bra förvaring.

BADRUM
På höger hand från hallen ligger det rymliga badrummet som har delvis snedtak. Badrummet har ljusgrått klinkergolv och vitt kakel på väggarna (byggt 2006). Här finns handfat med kommod med lådor, väggfast skåp, wc, duschkabin och en arbetsbänk med tvättmaskin (Whirlpool) och förvaringsyta under. Ett takfönster ger ljus och möjlighet till vädring.

KÖK/VARDAGSRUM 
Så går vi via hallen och kommer till vardagsrum och kök som ligger i öppen planlösning med högt i tak, synliga takbjälkar och murstock. Det här rummet är så inbjudande med ljuset som faller in! 

Till vänster ligger köket med inredning i vitt. Svart bänkskiva i laminat med porslinsho och kakel i matchande ton ovan arbetsytorna. Diskmaskin i vitt (2016), kombinerad kyl/frys samt spishäll (2013) och ugn ( ), allt från Ikea. Inbyggd fläkt ( Elvita). Två takkupor ger rummet ljus och utsikt över takåsarna, en vid köket och en vid vardagsrumsdelen.

SOVRUM
Det rofyllda sovrummet har generöst med plats. Även här finns en takkupa som ger fint ljus och möjlighet till vädring.

Föreningen

BRF Karlavagnen 3 är en bostadsrättsförening i Helsingborg som äger 1 fastighet med 6 bostadsrättslägenheter och 2 hyreslägenheter adressen Lundagatan 11.

Föreningen bildades 2007.

I källaren finns gemensam tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare samt ett eget förråd. Till lägenheterna hör källarförråd och på gården finns cykelförvaring.

Föreningen är självförvaltande vad avser skötsel av fastigheten. Det betyder bland annat att man hjälps åt att sköta trädgården och där har man möjlighet att odla om man så önskar. Det administrativa i föreningen sköts av en förvaltare.

Wilson Park

Det finns sex förskolor och två gymnasieskolor i närheten.

Den gymnasieskola som ligger närmast är Tycho Braheskolan (413 meter).

Matbutiker

Bara en minuts promenad bort ligger närmsta livsmedelsbutik, ICA Nära Björnen på Jönköpingsgatan

Historik

Området är namngivet efter byggherren Anders Jönsson Wilson som 1895 köpte upp farm 108 i vad som då var belägen i stadens östra utkant. Wilson hade under 1870- och 80-talen vistats i USA där han tagit stort intryck av de villastäder han fann där. Det var dessa han ville förverkliga i Helsingborg när han köpte upp farm 108 med målet var locka stadens bättre bemedlade medborgare. En tomtindelningsplan upprättades och 1896 färdigställde Wilson sitt eget hus, Villa Nyhem, på en av tomterna. Trots att man lyckades sälja en del tomter till mer välbärgade personer, föredrog de flesta av dessa stadsdelarna Norr, Pålsjö och Tågaborg i stadens norra delar. Detta stod rätt snart klart för Wilson, som ändrade strategi och istället fokuserade på stadens arbetare. Flera av tomterna delades helt enkelt in i fyra mindre tomter och kvarteren Tigern och Lejonet delades in i sammanlagt 26 tomter. För stadens arbetare, varav flera ville söka sig bort från trångboddheten i stenstaden, var de ljusa och hälsosamma villakvarteren ett attraktivt alternativ och försäljningen gick därför lysande. Området kom att bli början till en egnahemsbyggnation i staden.

Samma år som Wilson förvärvade farm 108 köpte slaktare Anton Andersson upp farm 113, strax söder om den förra. På en del av egendomen lät han samma år uppföra ett landeri åt sin familj, som nyttjade detta som sommarbostad. Andersson lät sedan stycka upp resterande delar av markerna som tomter. Han lät stadsingenjör Robert Söderquist upprätta en kvarters- och tomtdelningsplan, som stod klar 1898. För att undvika Wilsons misstag lät Andersson redan från början dela in området i mindre tomter och därför delades farm 113 in i 98 tomter.

En stadsplanetävling utförd 1905–06 ledde till ett förslag om att Västkustbanan, som sträckte sig genom stadens centrala delar, istället skulle dras i en östlig sträckning, strax väster om de två nybyggda bostadsområdena. Detta ledde till att ett långt nord-sydligt stråk från Fredriksdal och Olympia ner till Fältabacken fredades för bebyggelse. Då dessa planer aldrig förverkligades användes en stor del av området som koloniområde innan det mellan 1954 och 1963 omvandlades till ett parkstråk kallat Viskängsstråket.

 

56.042259485618, 12.718752970219

Vindsvåning med synliga takbjälkar

Lundagatan 11 | Helsingborg Helsingborg