Pittoreskt, havsnära och otroligt charmigt!

Styrmansgatan 17 | Råå Helsingborg

Välkomna till detta charmiga tegelhus från första delen av 1800-talet, belägen på kullerstensgata i hjärtat av Råå! Huset i 1,5 plan erbjuder härliga sällskapsytor, 3 sovrum och vacker utsikt över takåsarna. I den skyddade trädgården i västerläge njuter ni av solens strålar på uteplatsen eller i spabadet, och om kvällen lockar uterummet. Den lummiga hörntomten erbjuder också förråd och egen uppfart för bilen. Här bor ni med närhet till Råås alla bekvämligheter och med badrocksavstånd till stranden!

Byggnadstyp
1,5-planshus med mindre källare
Antal rum
4
Varav sovrum
2
Boarea
110 Kvm
Tomtarea
312 Kvm
Byggnadsår
1939

Beskrivning
Planlösning

HALL
Välkomna in i hallen som har fint  klinkergolv, målade väggar och en stor praktisk skjutdörrsgarderob för dold förvaring. Från hallen når du vardagsrummet till vänster genom de vackra pardörrarna med blyinfattade fönster. Rakt fram från hallen ligger badrum och tvättstuga. 

BADRUM
Badrummet har klinkergolv, kaklade väggar och i övrigt målade väggar med spotlights i taket. På höger hand finns det  inredning i körsbärsträ med dubbla handfat, smarta hyllor och fack, både under handfaten och på väggen, som tillverkats av en lokal snickare speciellt för detta hus. Ovan handfaten finns en stor spegel med belysning ovanför. Badrummet har också en handdukstork (el), vägghängd wc och stor dusch, samt en fläkt av pax-modell.

TVÄTTSTUGA
En praktisk skjutdörr avgränsar mellan badrumsavdelningen och tvättstugan. Klinkergolvet från badrummet fortsätter här och i tvättstugan är väggarna målade. Här finns en skjutdörrsgarderob, tvättmaskin från Siemens (2009), torktumlare från Bosch (2014) och bänkyta ovan maskinerna i trä med grovvask. Intill dörren som leder ut i trädgården finns ett bra utrymme till förvaring. Bredvid dörren hänger morgonrockarna redo för ett dopp i spabadet, eller på stranden. 

VARDAGSRUM
Vi går tillbaka via hallen och kommer in i det underbara vardagsrummet. Här möts vi av ett vackert plankgolv (original) och ljust målade väggar. Morgon och förmiddagssolen strålar in genom de många fönstren och ger rummet ett härligt ljus. På gavelsidan finns också ett blyinfattat fönster i vackra färger. Alla fönster har fina fönsterbrädor i marmor. I vardagsrummet finns möjlighet att installera en kamin om så önskas.

KÖK MED MATPLATS
Vi går igenom ännu ett par fina blyinfattade pardörrar och kommer till matplats och kök. Här ligger ett fint parkettgolv i körsbär (ej slipbart) och väggarna är ljust målade. Vi möts först av matplatsen som ligger intill ett stort fönster som vetter mot trädgården. Vänster om matplatsen ligger köket som kommer från IKEA. Skåpluckorna i trä med delvis vitrin passar fint till laminatbänkskivan som har tegel ovan de generösa arbetsytorna. Mot matplatsen går bänkskivan ut i en liten praktisk köksö/serveringsyta. Köket är utrustat med induktionshäll (Kitchen Aid), fläkt i rostfritt, varmluftsugn (Kitchen Aid), inbyggd micro, diskmaskin från Cylinda och kyl från Mièle. Alla vitvaror är från 2019, exklusive frys i källaren och micro.

TRÄDGÅRDSENTRÈ
Vi går genom köket och kommer till hallen som både leder vidare ut i trädgården och upp till övre plan via den fina trätrappan. På golvet ligger ett praktiskt laminatgolv och väggarna är målade. Bakom en dörr i hallen gömmer sig också en trappa till den mindre källaren, där det finns utrymme för förvaring och här finns även gaspannan. 

Så går vi upp för trappan som får ljus dels från ett liggande fönster samt från ett smart "ljusgårdsfönster" i väggen till ett av sovrummen. På övre plan möts vi av en hall med plats för t ex en läshörna eller förvaring. Härliga fönster, högt i tak och synliga takbjälkar som ger karaktär till hela våningsplanet. Takbjälkarna har även belysning installerad. Alla rummen har genomgående ett laminatgolv, samma som i entrén och väggarna är målade. 

SOVRUM
Till höger ligger det första mysiga lilla sovrummet med delvis snedtak. Här är väggarna ljust målade och det finns både en takkupa samt ett gavelfönster som har utsikt över takåsarna och en glimt av havet.

TOALETT
På vänster sida ligger en toalett med klinkergolv, kaklade väggar och en praktisk skjutdörr för att optimera utrymmet. Här finns ett handfat med skåp, wc och vackra blyinfattade fönster i takkupan.

SOVRUM
Vägg i vägg med fösta sovrummet ligger ytterligare ett litet mysigt sovrum med delvis snedtak. Ett fönster i takkupan ger fint ljus till rummet. 

SOVRUM
Så kommer vi till det sista sovrummet, master bedroom. Detta härliga rum har öppet upp i nock med synliga bjälkar, ett halvmåneformat fönster i nock samt ett takfönster med fantastisk utsikt över takåsarna. Här finns också en platsbyggd garderob som rymmer mycket. 

Renoveringar

2001-2005 utfördes omfattande renoveringar på huset. Det omfattade bland annat:
- helt ny el (gjort av fackmän) med jordfelsbrytare och automatsäkringar
- nytt VA (gjort av fackmän)
- renoverade fönster
- nya ytskikt och ny planlösning
- nytt kök
- nytt tak och innertakskonstruktion på övre plan
- zinkklädda kupor som även fick ny träkonstruktion under plåten
- de två halvmåneformade fönstren på övre plan är nya, likaså takfönstret, i övrigt originalfönster
Tillbyggnad gjordes 2003/2004. Där finns vattenburen golvvärme.
2015 målades fönstren om, både invändigt och utvändigt.

2016 ändrades planlösningen på övre plan så att det blev 3 sovrum
2016 byggdes en garderob i det stora sovrummet
2017 installeras elfainredning i tvättstugan och i garderoben i hallen
2018 gjordes stenläggning i trädgården samt installation av spabad
2019 installerades nya vitvaror i köket; diskmaskin, kyl, inbyggd ugn samt induktionshäll
2020 byts den gamla avloppsstammen i källaren ut

Trädgård

Huset ligger längs en vacker kullerstensgata med lyktstolpar i gammal stil. Där gatan slutar, där börjar havet; så här ser du stranden när du går ut genom entrédörren. Vänster om huset finns den egna uppfarten med plats för bil.

Via en vacker grind i trä når vi den skyddade trädgården i västerläge. Stora perenner bäddar in trädgården med grönska, bland annat underbara rhododendron, syrener och rosor. Den lilla gräsmattan erbjuder plats för lek och på den stensatta uteplatsen intill kökstrappan sätter ni er ned för avkoppling. Efter att ha tagit ett dopp i spabadet drar ni er tillbaka till det mysiga uterummet med stort skjutdörrsparti och utsikt över den skymmande sommarkvällshimlen. Här finns infravärme installerat. 

Råå

Bo vid havet på Råå

Det gamla fiskeläget Råå ligger vid Rååns utlopp i Öresund ungefär fem kilometer söder om Helsingborgs centrum. I de äldsta delarna, vid ån och hamnen, består bebyggelsen mest av låga hus från slutet av 1800-talet, då Råå var landets största fiskeläge. Norr därom finns nyare bebyggelse i form av både villor och flerfamiljshus med bostadsrätter.

Omedelbart söder om Rååns utlopp i Öresund finns en stor hamn för fritidsbåtar. Flera föreningar finns för den båtintresserade och härifrån går även båt till ön Ven. 

Råå har bra kommunikationer med stadsbuss, regionbuss samt bil och i närheten finns Ramlösa tågstation samt E4/E6. Förskolor och grundskola finns i både kommunal och privat regi. Här finns också bekvämligheter som vårdcentral, tandläkare och apotek.

Råå har ett brett utbud av mindre verksamheter som frisörer, blomsterbutik, kläd-inredningsbutiker, tatueringsstudio, sömmerska, hotell och spa. Centralt på Råå finns områdets marknadsledande mäklarbyrå Jenni Nyström Fastighetsförmedling. Möjlighet att äta riktigt god mat finns också genom ett flertal restauranger. Nära finns stormarknader som Stora Coop och ICA Maxi.

Råå är en omtyckt turistort, med en stor camping intill havet och fantastiska badstränder. På sommaren finns här möjlighet att spela minigolf eller prova på vattenskidor. Året om kan man basta och kallbada med utsikt över Öresund och Danmark 

På Råå finns också Råå Gymnastikförening, fotbollsföreningen Råå IF och gymmet RååPuls.

55.999995275769, 12.738502020881

Pittoreskt, havsnära och otroligt charmigt!

Styrmansgatan 17 | Råå Helsingborg