Charmigt gårdshus anno 1900

Rååvägen 12 | Råå Helsingborg

Charmigt gårdshus med vacker tegelfasad, ryggåstak, synliga takbjälkar och en historia från förra sekelskiftet; här har apoteksverksamhet bedrivits för länge sedan! Egen träterrass och trädgård på lugn innergård som omger bostaden. Nära både hav och service!

Antal rum
4
Varav sovrum
2
Boarea
106 Kvm
Byggnadsår
1900

Beskrivning
Planlösning

HALL
Välkomna in i hallen med fint klinkergolv i jordtoner med golvvärme (elburen), ljust målade väggar och infällda spotligthts ger ljus. Takbjälkarna är synliga både här och i köket. Rakt fram finns både möjlighet i öppen och dold garderob att hänga av sig och t ex ställa skor och väskor.

KÖK
Vi tar höger och kommer till det härliga köket med vitsåpat brädgolv (vattenburen golvvärme i den tillbyggda delen) och ljust målade väggar. Ett fint ljus kommer in genom kökets 3 fönster och genom de två dubbeldörrarna i glas som leder vidare ut på trädäcket. Det generösa rummet blir gärna husets samlingspunkt där den väggfasta bänken längst fönstren inte bara erbjuder sittplats utan också praktisk förvaring. Köksinredning från IKEA i lantlig stil passar fint med träbänkskiva i vitoljad ask och handmålat, franskt kakel ovanför arbetsytorna. Kyl och frys från Husqvarna (ca 2009), varmluftsugn från Bosch (2011), induktionshäll från Siemens (2010), fläkt i rostfritt (2002) och inbyggd diskmaskin från Electrolux/IKEA (2012).  I innertaket mellan kök och övre plan är förberett för en trappa till övre plan (av en tidigare ägare).

VARDAGSRUM
Vi går tillbaka via hallen och kommer till vardagsrummet. Även här är väggarna ljust målade och det vitsåpade brädgolvet återkommer. Platsbyggda bokhyllor och elementskydd gör rummet ombonat. Bakom draperiet finns en liten hörna för tex förvaring eller ett skrivbord. Här kan man öppna upp och få en trappa ner till källaren och källarförrådet om så önskas. Här kan också bli en kontorshörna.

BADRUM
Från vardagsrummet når vi badrummet med samma fina klinkergolv med golvvärme (el) som i hallen och delvis kaklade väggar. Infällda spotlights, synliga bjälkar och ett litet runt fönster ger karaktär till rummet. Här finns både dusch med vikvägg och badkar på tassar. Mekanisk fläkt, wc och handfat med generös bänkskiva i ek och kommod med många lådor för förvaring. En stor spegel sträcker sig längst hela bänkskivan. Här är också förberett för tvättmaskin. 

Så går vi vidare via en dörr och kommer till trapphuset som leder till övre plan. Innanför dörren finns en mindre hall med platsbyggda hyllor på en vägg samt elcentralen med automatsäkringar och jordfelsbrytare. Den ljust gråmålade trätrappan tar oss till övre plan och på vägen passeras ett litet fönster som ger ljus fint ljus.

På övre plan är det genomgående brädgolv och ljust målade väggar med delvis snedtak. 

SOVRUM
Vi möts av ett härligt sovrum som likt vardagsrummet har vackra elementskydd och två fönster. I ett utrymme under snedtaket har man platsbyggt en byrå för förvaring och i rummet finns också och flera garderober.

TOALETT
Från sovrummet når vi en toalett med plastmatta i grå ton, ljust målade väggar och ett mindre fönster. Wc och handfat med nedsänkt i ett platsbyggt skåp.

SOVRUM
Vi går vidare in i nästa sovrum som har smart förvaring i sidovinden intill fönstret i takkupan samt ett takfönster som ger rymd och ljus. Även här är det synliga bjälkar i taket.

SOVRUM
Via en smart skjutdörr tar vi oss till det sista sovrummet som har både fönster i takkupan och ett gavelfönster. I detta rummet finns också den förberedda öppningen för trappa ned till köket. En fristående garderob finns här.

Föreningen

Föreningen äger fastigheten Fregatten 8 med ett gatuhus samt ett gårdshus. Gatuhuset är byggt 1925 och gårdshuset troligen före 1900, men totalrenoverades 2002. Föreningen består av fyra bostadsrätter och två mindre lokaler. Lokalerna ägs av föreningen och är uthyrda (långa kontrakt). I den ena lokalen finns en restaurang/delikatessbutik (Veras deli&café) och i den andra en klädesbutik.

Byggnaderna har renoverats kontinuerligt med delvis nya elledningar, ny VVS samt nytt yttertak med tegelpannor 2008.

I trädgården finns ett stort trädäck i söder och ett större uterum med klinkergolv och stort skjutdörrsparti som kan bokas av medlemmarna.

Övrigt

Huset är troligen från omkring 1900 och totalrenoverades 2002. Sedan gjordes en tillbyggnad 2005/2006. Större delen av taket är ett ryggåstak från 2005/2006. De flesta fönster är från 2002 och 2005/2006.

Bostaden målades om invändigt i samband med övertagandet, slutet av 2009.
Badrummet renoverades 2002 och 2010 sattes nytt handfat i porslin in, med lådor och bänk i ek.
Trädäcket byggdes 2011.
Köket renoverades 2012.
Vägg sattes upp på övre plan så att det blev tre sovrum 2013.
Takfönster installerades 2015 på övre plan.
Stadsnätet fiber är installerat i föreningen och huset 2019.
Ett större rum kommer att inredas till ett enklare övernattningsrum, som är tillgängligt för alla boende i föreningen. 
Hobbyrum/mindre snickarverkstad kommer också att inredas för alla medlemmar. 

Förrådet i källaren utgörs av ett helt rum. Där finns även en fin tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och rymligt torkrum. I källaren finns också ett rum till förfogande för alla i föreningen som bland annat använts till bordtennis.

 

Trädgård

Till lägenheten hör ett större trädäck som ligger i anslutning till köket. 

Den övriga trädgården med gräsmatta, trädäck och uterum är föreningens gemensamma ytor.

Råå

Bo vid havet på Råå

Det gamla fiskeläget Råå ligger vid Rååns utlopp i Öresund ungefär fem kilometer söder om Helsingborgs centrum. I de äldsta delarna, vid ån och hamnen, består bebyggelsen mest av låga hus från slutet av 1800-talet, då Råå var landets största fiskeläge. Norr därom finns nyare bebyggelse i form av både villor och flerfamiljshus med bostadsrätter.

Omedelbart söder om Rååns utlopp i Öresund finns en stor hamn för fritidsbåtar. Flera föreningar finns för den båtintresserade och härifrån går även båt till ön Ven. 

Råå har bra kommunikationer med stadsbuss, regionbuss samt bil och i närheten finns Ramlösa tågstation samt E4/E6. Förskolor och grundskola finns i både kommunal och privat regi. Här finns också bekvämligheter som vårdcentral, tandläkare och apotek.

Råå har ett brett utbud av mindre verksamheter som frisörer, blomsterbutik, kläd-inredningsbutiker, tatueringsstudio, sömmerska, hotell och spa. Centralt på Råå finns områdets marknadsledande mäklarbyrå Jenni Nyström Fastighetsförmedling. Möjlighet att äta riktigt god mat finns också genom ett flertal restauranger. Nära finns stormarknader som Stora Coop och ICA Maxi.

Råå är en omtyckt turistort, med en stor camping intill havet och fantastiska badstränder. På sommaren finns här möjlighet att spela minigolf eller prova på vattenskidor. Året om kan man basta och kallbada med utsikt över Öresund och Danmark 

På Råå finns också Råå Gymnastikförening, fotbollsföreningen Råå IF och gymmet RååPuls.

55.998674815798, 12.741482049196

Charmigt gårdshus anno 1900

Rååvägen 12 | Råå Helsingborg