Vacker kaptensvilla anno 1892 med utsiktstorn

Rååvägen 64 | Råå Helsingborg

Det vackra och unika tornhuset uppfördes1892 av kapten Meijer. Hela den spännande historien finns bevarad, likväl som äldre detaljer. Den härliga takhöjden, vackra stuckaturer och kakelugn är några exempel på vad som möter dig här men huset måste upplevas på plats! Vad sägs om att stå uppe i tornet på nyårsafton och uppleva fyrverkerierna i Danmark? Hela 230 kvm boarea, som kompletteras av tre balkonger, bra källare, uterum och garage. Här finns möjlighet att använda hela boarean själv eller att hyra ut övre plan eller kanske ha generationsboende. Bo i en av de mest kända byggnaderna på Råå: varmt välkommen med ditt intresse!

Byggnadstyp
Tvåplanshus med källare
Antal rum
8
Varav sovrum
4
Boarea
230 Kvm
Biarea
80 Kvm
Tomtarea
443 Kvm
Byggnadsår
1892

Beskrivning
Planlösning

HALL
Välkomna in i hallen som har vacker ekparkett och ljust målade väggar. Till vänster leder den svängda trappan upp till övre plan och innanför trappan finns bra utrymme för ytterplagg och skor, samt ytterligare förvaring genom en inbyggd garderob under trappan. Ett fönster ger rummet ljus.

MATSAL
Via den glasade pardörren stiger vi in i bostadens första och kanske största rum, matsalen. Ett härligt rum att samla familj och vänner i. Rummet har en härlig rymd med vacker fiskbensparkett och ljust gråmålade väggar. Den generösa takhöjden rundas av med stuckaturer och ovan lampan pryder en takrosett. Två stora flaggfönster ger rummet vackert ljus.

VARDAGSRUM
I fil med matsalen ligger det rundade vardagsrummet med tre stora flaggfönster i en mjuk båge. Vardagsrummet har vacker fisbensparkett och väggarna är ljust målade i en varm beige ton. Även här rundas takhöjden av med stuckaturer och en takrosett pryder ovan lampan. 

KÖK
Så kommer vi vidare till köket som har vita väggar och ett brett plankgolv i ek. Den annorlunda planlösningen ger ett trevligt rum med matplatsdel och köksdel i en öppen planlösning. Ett socialt rum att bjuda in familj och vänner till matlagning i. Köksinredningen går i lantlig stil i vitt med en svart grantitbänkskiva. Tre stora flaggfönster ger fint ljus varav ett är placerat ovan den dubbla diskhon med utsikt över trädgården. Köket är utrustat med integrerad diskmaskin, rostfri kyl, inbyggd micro samt gasspis med inbyggd ugn samt en rostfri fläkt. Köket har spotlights i taket.

HALL
Från köket kommer vi vidare till trädgårdsentrén. Härifrån når man trädgården och övre plan. Under heltäckningsmattan finns en lucka som lätt tas bort och så finns där en invändig trappa till källarplan.

BIBLIOTEK
Från köket kommer vi vidare till biblioteket, ännu ett generöst rum med vacker fiskbensparkett. Även här rundas takhöjden av med stuckaturer och en takrosett pryder ovan lampan. Rummet har en vacker kakelugn som ger värme och mys under kallare dagar. En bredare öppning ger en fin öppen planlösning mot matsalen. Ett stort fönster ger rummet ljus och utsikt mot trädgården. Väggarna i detta rum är målade i en djup röd ton.

SOVRUM
Innanför biblioteket ligger ett sovrum med fiskbensparkett och tapetserade väggar i gul ton vilket ger en varm känsla. Det mysiga rummet har en dubbel altandörr som leder ut i trädgården samt två mindre välvda fönster med blyinfattat glas. En större fristående garderob ger bra förvaring.

BADRUM
Sovrummet har ett eget badrum med kakel och klinker i grå toner. Badrummet är utrustat med toalett, handfat med skåp under samt en dusch och handdukstork. Ett stort frostat flaggfönster ger rummet dagsljus samt möjlighet till vädring. 

ÖVRE PLAN
Vi går tillbaka via matsalen till hallen. Dörrarna mellan hall och matsal går att låsa för att skärma av hallen och övre plan för tex uthyrning av övre plan om så önskas. Nedre plan nås då via groventrén intill köket. Vi tar den filtklädda trappan upp till övre plan där vi möts av en mindre hall som öppnar upp in till det härliga vardagsrummet. På övre plan är väggarna vitmålade och på golvet ligger en fin fiskbensparkett i ek.

BADRUM
Direkt till vänster ovanför trappan ligger badrum med tvättavdelning. Ett generöst rum med mörkgrått klinkergolv och delvis kaklade väggar i vitt. Övriga väggar är vitmålade och längst en snedtaksvägg finns synliga bjälkar som en vacker detalj. Badrummet är utrustat med handfat med lådor under samt en stor spegel över, toalett, handdukstork, dusch med takdusch och vikdörrar i glas, badkar tvättmaskin, torktumlare samt två väggfasta garderober. Badrummet har en altandörr med blyinfattat glas som leder ut till en balkong av de tre balkongerna.

SOVRUM
Till höger om trappan ligger det första sovrummet. Här finns två mindre fönster och en fristående garderob.

MATPLATS
Den inre delen av hallen öppnar upp planlösningen och används idag till matplats. Intill matplatsen finns en balkong i härligt västerläge med utsikt över hustaken och med sjöglimt.

SOVRUM
Övre plans andra sovrum ligger intill matplatsen, vägg i vägg med badrummet. Det är ett ljust och rymligt rum med delvis snedtak och synliga bjälkar och en balkong i österläge. Här finns en större fristående garderob.

VARDAGSRUM
Så kommer vi fram till det härliga rundade vardagsrummet likt det på nedre plan med tre stora flaggfönster i en mjuk båge. Det stora rummet har en öppen spis som ger värme och mys under kallare dagar. I taket finns stuckaturer och en takrosett pryder ovan lampan. 

PENTRY/KÖK
Intill vardagsrummet kommer vi vidare till ett pentry/kök med vita väggar, grått klinkergolv och delvis synliga bjälkar. Rummet erbjuder en vask, spis med fläkt ovan samt en mindre kyl. Från köket når vi vidare ut i trapphuset som leder från källarplan via entréplan och hela vägen upp till vindsplan.

SOVRUM
Husets sista sovrum har vita väggar, delvis snedtak med synliga bjälkar och ett ljust laminatgolv. I detta rummet finns en diskmaskin samt ett mindre förråd. Ett stort fönster ger rummet fint ljus. 

VINDSPLAN OCH TORNRUM
Den lilla hallen utanför köket har ett mindre förråd, trappa ner till groventrén och bakom en dörr finns trappan upp till vinden. Vi fäller ut den första biten av trappan och tar oss försiktigt upp till vindsplanet. Åt höger ligger ett stort utrymme, perfekt till förvaring av tex säsongsinredning. Åt vänster finns ytterligare en liten trappa som tar oss vidare till tornrummet. Rummet har tre mindre fönster med vacker utsikt. Idag är rummet oinrett och redo för era drömmar...kanske blir det ett bibliotek med läshörna, tonårsrum, eller gästrum med egen terrass ovanför. Via den nerfällbara trappan tar vi oss vidare upp på taket till den lilla terrassen. Här kan man njuta av fantastisk utsikt och något gott i glaset i solnedgången! 

KÄLLARPLAN
Vi tar oss tillbaka ner för trapporna och ut i trädgården för att därifrån ta oss vidare till källarplan. Källarplan kan också nås inifrån men nuvarande ägare har lagt en lucka för den nedgången. Vid visning kommer ni se trappa som finns kvar mellan källarplan och nedre plan. Källarplanet har en god takhöjd, om än inte full takhöjd, cirka 210 cm.

Här finns gott om utrymme för t ex förvaring och gästrum. Dessutom erbjuds här ett badrum och separat tvättstuga modell större. Här finns också gaspannan och frys (Cylinda, 2014).

Trädgård

Den insynsskyddade trädgården ligger precis som entrén en trappa upp från gatuplan. Intill garaget finns en trappa med grins som leder in i en egen liten värld med känslan av en takterrass med utsikt över takåsarna. Precis utanför kökstrappan finns flera odlingslådor snyggt uppradade och i skydd av huset finns en uteplats intill källartrappan. Den generösa gräsmattan följer runt huset och erbjuder en solig plats för avkoppling eller lek. Gräsmattan kantas av flera vackra perenner. På trappan utanför sovrummet på nederplan kan man slå sig ner och njuta av kvällssolen. Trädgården erbjuder också ett stort friliggande uterum. Här ryms både familj och vänner när sommarkvällarna är kyliga. Uterummet har fint obehandlat trägolv och vitmålad spont på väggarna. De öppningsbara dörrarna längst en långsida byttes 2022.

Renovering

2001                    Nya vattenrör i hela huset, allt gammalt byttes ut
2001                    Duschrum byggs 
2002-2003           Helt nytt kök med större yta, slog ihop två rum
2005                    Nyanläggning av trädgård 
2005                    Källarrenovering, med b l a kakel på alla golv och nya golvbrunnar och nya avloppsrör och                                                platonmatta på södra och östra delen
2006                    Byggnation av badrum med tvättavdelning på övre plan 
2007                    Ny garageport installeras 
2010                    Byggnation av badrum i källaren
2011                    Renoverat övre plan med parketten omslipad och målning 
2011                    Ny ytterdörr på trädgårdssidan installeras 
2012                    Pentry övervåning byggs 
2013                    Nytt trägolv i uterum 
2014                    Kakelugn monteras i biblioteket
2016                    Ny gaspanna från Wiessman installeras 
2017                    Byte av köksavlopp
2017                    Fiber nyinstallation
2019                    Omkittade och ommålade fönster samt fasadrenovering och renovering av östra balkongens räcke 
2019                    Takrenovering inklusive nya stuprör, hängrännor och räcke kring tornet enligt äldre ritningar
2020                    Ny trappa i trä byggs mot bigården
2020                    Kylskåp i köket
2021                    Nya glasdörrar i uterummet
2022                    Två värmepumpar installeras, en på övre plan och en på nedre plan 

Råå

Bo vid havet på Råå

Här promenerar du längs de charmiga kullerstensgatorna och låter tankarna föra dig till förra sekelskiftet då Råå var Sveriges största fiskeläge.

Råå har lyckats behålla sin pittoreska karaktär och har idag ca 3500 invånare. Det är en levande by med företag, butiker, restauranger och föreningar.

Den långa sandstranden, campingen och kallbadet lockar både Rååbor och turister året om.

Råå ligger strax söder om Helsingborg och utgör en rofylld liten pärla intill mynningen av Råån, precis vid Öresund. Hamnen är fortfarande en central plats och är mycket aktiv under sommarmånaderna när småbåtarna samsas med turbåtarna till ön Ven. Bebyggelsen kring hamnen består främst av gamla kaptenshus och fiskarstugor som är väl bevarade.

På bostadsmarknaden har Råå fått tillskott av moderna bostadsrätter på senare år vilket gett möjlighet för fler att bekvämt bo kvar på Råå även på äldre dagar.

Det lugna läget och ett bra utbud av skolor och förskolor i närområdet har gjort Råå attraktivt för barnfamiljer.

Jenni Nyström Fastighetsförmedlingen är områdets ledande mäklarfirma och varje dag hjälper vi nya som gamla Rååbor med sina bodrömmar. Vi värnar om ett levande Råå och stödjer därför många av de lokala aktörerna och är t ex huvudsponsorer för Råå IF. 

56.002019464541, 12.736651491925

Vacker kaptensvilla anno 1892 med utsiktstorn

Rååvägen 64 | Råå Helsingborg